Maso – kuřata
Nyní kuřata vyrostou a jsou zabita za polovinu času, než tomu bylo před 50 lety, ale jsou dvakrát tak velká.
Lidem chutná libové maso, takže majitelé drůbežáren předělali kuře, aby mělo větší tělo.
Svým způsobem neprodukujeme kuřata, produkujeme potraviny. Celé je to vysoce mechanizované. Takže všechna kuřata, která odcházejí z drůbežáren, mají téměř stejnou velikost.
Tento systém intenzivní výroby produkuje spoustu potravin na malém prostoru za velmi dostupnou cenu.
Když můžete kuře vychovat za 49 dní, proč by majitelé drůbežáren chtěli taková kuřata, které rostou 3 měsíce? Přeci za kratší dobu vydělají více peněz.
Byli jste se někdy podívat, jak se chovají kuřata či maso,které jíte? Osobně jsem byla a doporučila bych každému, aby se na to šel podívat. Tahle kuřata nikdy nespatří denní světlo. Jsou celý život potmě. Všude létá prach. Povalují se tu výkaly a kuřata v nich. Tohle není farmaření. Tohle je prostě masová výroba jako na lince v továrně.
Když se za sedm týdnů vyvine dvou a půl kilové kuře, jeho kosti a vnitřní orgány nemohou udržet krok s tak rychlým růstem. Spousta těchto kuřat zvládne jen pár kroků a svalí se na zem.
To proto, že nezvládnou unést celou váhu svého těla. To je normální.
Do krmení se jim dávají antibiotika, která samozřejmě kuřaty prochází. To vše pak my dostáváme do našeho těla. Samozřejmě - než se kuře dostane na Váš talíř, prochází zpracováním, kde je dále chemicky upravováno.
Máme chalupu kousek od drůbežárny, kdysi bylo možné tam koupit ,,čerstvá´´ kuřata. Upřímně chutnaly po chemii, byla to úplně jiná chuť, než z obchodu, bylo to cítit chovem, bylo to cítit léky...a navíc, majitel drůbežárny se vůbec netajil tím, jaké praktiky používají jeho lidé a čím kuřata krmí.
Často se ptám lidí, zda vědí, co jedí...mnohdy je odpovědí ne...zpomalme a přemýšlejme nad tím, zda potrava, kterou dodáváme našemu tělu je zdravá a plnohodnotná.